tisdag 28 mars 2017

Tankar kring eko-reko mat och kostnader

Vi har börjat storhandla för att få ner våra matkostnader och den fungerar faktiskt. Vi har prövat Mathem som har ett stort ekologisk sortiment. Vår typiska matkasse består av ingredienser till fyra middagar, frukostmat och frukt. Vi snittar på ca 85% av att alla varor vi handlar är ekologiska och fördelarna för oss med att handla på nätet förutom att vi spar tid är att vi sätter menyn efter att ha fått ta del av vilka ekologiska varor som har kampanjpriser den kommande veckan. Förutom att handla ekologiskt har vi också minskat på vår köttkonsumtion bra för miljön och bra för hälsan.
Veckans meny:
  • Soppa på sötpotatis, chili, krossade tomater och crème fraiche
  • Köttbullar med spagetti och pesto
  • Panerad rödspätta med kokt potatis, majonnäs och ärtor
  • Spagetti med vitlöksfrästa räkor
/Hanna



Spår av våren i trädgården och drömmen om egenodlade grönsaker

Nu visar sig rabarbern i trädgården efter vinterns dvala. För mig är det första spåret på att våren är på väg på riktigt. Jag drömmer ofta om en stor trädgård där jag är självförsörjande på frukt och grönsaker men än så länge har vi en lång väg kvar till det livsmålet.
Jag ser framför mig hur vi har olika sektioner för rotfrukter, sallad, örter, tomater, bönor och pumpor och jordgubbar. Varvat med sektioner för blommor för humlor och bin. För drömma kan man alltid. För fem år sedan köpte vi huset där vi bor och nu har vi en relativt stor tomt där vi skulle kunna odla men tiden har inte riktigt funnits där. Än så länge har vi:
  • Äpplen
  • Plommon
  • Rabarber
  • Svarta vinbär
  • Björnbär
  • Amerikanska blåbär
  • Jordgubbar
I år tänkte vi utöka odlingarna med:
  • Mandelpotatis
  • Zucchini
  • Sallad
  • Tomater
  • Basilika
Ja vi får se hur det går och om vi närmar oss drömmen!








onsdag 22 mars 2017

Sevärd kärleksfilm Sadece Sen




Igår såg jag en sådan vacker film av regisören Hakan Yonat "Sadece Sen". Jag vet inte om det var bildspelet, ljussättningen, stämningen eller musiken men jag fick tårar i ögonen och blev riktigt tagen.
Den var så oerhört vacker och språket orden så vackra. Flera av mina vänner vet att jag gillar berättandet i Turkiska serier och filmer men det här var utöver det vanliga. Kärleken mellan den blinda kvinnan och den föräldralösa före detta boxaren båda så osynliga men synliga för varandra. Kan ingenting annat än att rekommendera denna vackra film och det bästa av allt är att den till och med finns på Netflix. Så se den och var inte rädd för att gå utanför boxen och välja en film från icke engelsktalande land!

måndag 20 mars 2017

På besök hos mamma och pappa med lilla trollungen 💙


I lördags tog jag och lilla trollungen tåget till den lilla staden vid Mälaren för att hälsa på mamma och pappa/mormor och morfar. Och den viktigaste av alla enligt lilla trollungen deras fina åldrande svarta lurviga herre. Trollungen är så kär i denna lurviga snälla kompis som har börjat få det grå tinningarnas charm och hör lite dåligt. Enligt trollungen är han den finaste av alla hundar och det bästa som finns är att leka med honom och få hålla i kopplet när man går på promenad. Så det var vad vi gjorde i lördags. Gick på hundpromenad, lekte i trädgården, fikade, åt lördagsgodis, spelade spel och pysslade, klappade svart vovve och bara myste. En bra lördag helt enkelt!

 

måndag 13 mars 2017

Kvinnlig vänskap


När jag var liten hade jag inte så många vänner. Jag lekte mycket med mina kusiner och min lillasyster. Under skoltiden var det först i högstadiet jag fann mina vänner som jag har haft med mig genom livet. Tre kvinnor som jag verkligen älskar och som jag kan berätta och dela allt med. Som känner min kärna.

Sedan har det tillkommit vänner mycket tack vara min sambo och några av dem har nästan blivit som familj som vi delar storhelger och semestrar med.

I vuxen ålder har jag däremot haft det lite svårt att samla på mig vänskap fram till vi flyttade till ett villaområde utanför Stockholm och fick vårt andra barn. Genom BVC träffade jag de mest fantastiska kvinnorna. Tio stycken mammor som verkligen värmer mitt hjärta och har blivit så otroligt viktiga i mitt liv. Vänskapshjärtat har växt och jag är så glad för det. Vi läser böcker, lagar mat och dricker vin tillsammans men det viktigaste av allt är att vi samtalar om livet. Under mina tuffa år med panikångest och stress har dessa kvinnor verkligen hjälpt mig. Kommit med goda råd och ibland bara lyssnat. Visa av livserfarenhet. 

Ja helt enkelt är jag så glad och tacksam över att ha alla dessa kvinnliga vänskaper i mitt liv!

onsdag 8 mars 2017

Mina reflektioner - Internationella kvinnodagen

Idag är det internationella kvinnodagen och jag sitter hemma och jobbar och lyssnar på olika poddar. Stannade extra mycket i tankarna när jag lyssnade på "En underbar pod" med Clara och Erica och dagens avsnitt om det olika kvinnorollerna/kvinnotyperna. Känner att jag är glad och stolt över hur långt vi kommit men samtidigt blir jag ledsen över att vi inte kommit så långt som vi kanske tror och att möjligheterna vi kvinnor har skiljer sig så i världen.


Tänker också på hur kvinnorollen var för 70 år sedan i Sverige när min mormor växte upp. När hon åkte efter att ha blivit gravid som ogift och ensam tog sig från den jämtländska byn till Stockholm. Där hon jobbade med att städa, gifte sig med en man som gick på sjön och fick många barn trots att hon inte var den typiska bullmamman som höll rent hushåll, bakade småkakor, rullade köttbullar och strök söta barnklänningar. Utan helst ville ha röda pumps, röka en cigarett och dricka en kopp kaffe.


När jag fick barn var jag livrädd för att inte lyckas bra som mamma och trots att min sambo och jag är hyfsat jämlika har jag väldigt höga krav på mig själv och trots att det är år 2017 vill jag ha ett fint och rent hem, kunna rulla köttbullar, baka småkakor och laga kläder som gott sönder. Jag vill också få samma lön som mina manliga kollegor, kunna jobba deltid utan att folk ska döma och säga att jag hamnat i kvinnofällan och gå hem från bussen när mörkret lagt sig utan att vända mig om när jag hör steg bakom ryggen. Och vet ni jag vill också kunna färga ögonbrynen, köpa nya kläder och skratta med mina vänner som jag älskar. Och uppfostra mina söner till att vi är alla lika värda och att man ska respektera andra oavsett kön, ålder, hudfärg och etnicitet. Och att se till att det ska bli snälla, goda människor!


söndag 5 mars 2017

Sportlov i Järpen/Åre





Vi har haft sportlov en hel vecka uppe i svärföräldrarnas stuga utanför Järpen. Även om det inte var allt för länge sedan vi var uppe slog denna vecka alla våras förväntningar. Trollungarna älskade skidskolan och riktigt lyste av självförtroende på skidorna när det svischade ner för backen. Tänk vad viktigt det är att hitta självförtroendet och tro att man fixar det här. Det går! Jag kan! Själv tog tröttheten lite över i mitten av veckan och jag fick lite fysiska reaktioner (mini panikattacker) som jag nu lärt mig hantera i vardagen ganska bra nu genom mina tankar och min andning något jag inte alltid fixar. Det kryllade av människor i Åre som ville åka skidor, äta på restaurangerna och vara i värmestugorna. Vi hittade en grillkåta efter några dagar där vi gjorde medhavd lunch mellan trollungarnas skidskola. Vi grillade korv, hamburgare och år smörgåsar med varm nyponsoppa och det fungerade riktigt bra. Eko-reko och svenskt kött och för oss ett bättre ekonomiskt alternativ. Lilla trollungen blev trött vid kl 14 tiden varje dag men det gjorde ingenting då intog vi värmestugan med russin, festis och chokladbit.


Väl hemma i stugan fick vi sköna eftermiddagar och kvällar och spelade monopol, grönsaksdippade och lekte utanför stugan i snön. Helt enkelt en väldigt fin vecka med familjen!

Dagarna i mars och förändringens vindar

Just nu känns dagarna lite tunga. Jag försöker tänka positiva tankar, fokusera på det som är bra och se till att jag får återhäm...