torsdag 30 maj 2013

Härlig risotto

Tycker verkligen mycket om risotto och här om veckan lagade jag den här lite försvenskade varianten med lagrad prästost istället för parmesanost.
Gör så här:
Hacka och fräs 1/2 zucchini med 1liten lök och 1vitlöksklyfta. Häll i 3 dl arborioris och låt det stekas försiktigt med lök och vitlök och zucchini. Blanda 8 dl grönsaksbuljong. Häll över ca 3 dl över riset och låt småkoka. Innan riset blir tort häll över mera buljong. Låt riset koka i 20 minuter med tillsatt buljong pö om pö. Innan servering tillsätt 2 dl lagrad prästost salt och peppar. Lycka till och smaklig eko-reko spis!

 

onsdag 29 maj 2013

Ett år går så fort....

Oj vad ett år går fort! Jag har nu bloggat i mera än 1 år. Min hobby har blivit som en livsstil. Att fota, skriva och konsumera med eftertänksamhet. Att välja bättre alternativ och slåss mot matfusket och miljöfusket.
Att äta mera vegetarisk kost, att handla mindre kläder och andra onödiga grejer. Att stanna upp och andas lite oftare har varit både lätt och svårt. Mycket har hänt mitt första bloggår, varit föräldraledig till lilla trollungen, börjat jobba, blivit moster, tränat yoga, gått sköna promenader och stressat mycket och lite i perioder. Ett bra summerat år och jag hoppas att det kommande kommer att bli ännu bättre.
Jag går från ett år mot ekoparadiso till ett liv som eko-reko nörd!

söndag 26 maj 2013

Havregrynsgröt med frysta bär

Idag gjorde jag gröt till lunch. Va så trött och saknade inspiration men vad gör det när det blir gott. Gör såhär: koka 2 dl havregryn, med 4,5 dl vatten och häll i 1 dl frysta jordgubbar, 1 dl frysta hallon-blåbär + lite salt. Låt småkoka. Avsluta med att ha i en mosad banan. Självklart ska alla ingredienser vara ekologiska. Mums! 

söndag 19 maj 2013

Lyxfika med eko-reko bullar och saft!

I helgen var vi på födelsedagskalas. Trollungarnas mormor fyllde år i förra veckan. Detta firades i trädgården med ekologiska rabarberbullar, kaffe, saft och en ljuvlig prinsesstårta. Födelsedagsbarnet fick en eko-reko tröja och en rabarberplanta. Mysigt att vara hos mamma och pappa. Med på kalaset var också den minsta trollungen i familjen. Bebisar är bara för goa. Om ni har vägarna förbi Mariefred och Läggesta handla eko-bullar på Annaś hembageri!

                                          
     

lördag 18 maj 2013

Besök i Gudrun Sjödén land!





Igår besökte jag Gudrun Sjödéns lagerbutik i Stockholm. Färgsprakande och mycket eko-reko. Precis så ska en butik vara så att man blir glad och inspirerad. Handlade två par skor på rea och en födelsedagspresent. Nu kalasdags trevlig eko-reko helg!



torsdag 16 maj 2013

Två dagar på kursgård



 

Har haft två bra dagar på kursgård. Vacker miljö, god mat och inspirerande föreläsningar = bra kombo.
Inte så mycket eko-reko men bra för självförtroendet i yrkesrollen. Hoppas ni haft bra dagar och njutit av solen!


onsdag 15 maj 2013

Eko-reko vegomiddag!



Matvete med grillade grönsaker, sallad och tomatsås. Riktigt god och bra eko-reko middag!

söndag 12 maj 2013

Lördagens utflykt gick till Trosa



I lördags åkte vi utan trollungarna till den sörmländska lilla pärlan Trosa. Vi strosade runt och åt lunch på Hannas café. Intog varsin smörgås med tonfiskröra och äppeljuice a la eko-reko från Pago. Tittade på folk och fina trähus. En bra lördag.

torsdag 9 maj 2013

I Saltå-land

Idag åkte vi till landet. På vägen stannade vi på Saltå vid Ytterjärna för att handla kanelbullar och lite torkad frukt. Så mysigt ställe och så goda bullar. Väl värt ett eko-reko besök.                                      
  
       
           
                                                        
         
  


Tips på Facebook

Det finns en sida på Facebook som jag verkligen stödjer och det är Matfusket. Idag tar det upp ämnet E330 citronsyra och vad det är och varför det finns i så många matprodukter. Gå med på Facebook du också och stöd kampen om renare mat med mindre tillsatser för en bättre eko-reko tillvaro och livsstil. 



onsdag 8 maj 2013

Enkel middag igen

Dagens middag blev superenkel. Lax med pestotäcke och sallad. Lätt middag att handla eko-reko ingredienser till och middag på 15 minuter. Skönt för en trött mamma och trötta trollungar. Trevlig eko-reko kväll!



Middag när ingen orkar

Ibland när ingen orkar handla eller komma på någon spännande kvällsmat gör vi pannkakor. Igår var en typisk sådan dag. Jag gör mina pannkakor på yoghurt och istället för socker har jag i en banan. Här kommer receptet: 2 ägg, 2 dl eko vetemjöl, 4 dl eko yoghurt, 1 msk bakpulver och 1 eko banan. Smör till stekning. Servera med varma bär och turkisk yoghurt. Smaklig eko-reko spis!                             

fredag 3 maj 2013

Riktigt goda Scones!

Jag brukar inte lyckas när jag gör Scones men den här gången blev det superbra. Gjorde en frukostsats till 6 personer och la det små bollarna i muffinsformar.

Här kommer receptet:
Ingredienser
4 dl eko vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
50 gram eko smör
2 dl eko filmjölk

Gör såhär:
Blanda alla torra ingredienser. Fördela smöret och ha i filmjölken. Knåda tills degen känns fast och smöret har fördelat sig ordentligt. Rulla små bullar i valfri storlek och lägg i muffinsformar.
Grädda i ugnen ca 10 minuter på 225 grader. Mums och väldigt eko-reko i vårt kök!

Dagarna i mars och förändringens vindar

Just nu känns dagarna lite tunga. Jag försöker tänka positiva tankar, fokusera på det som är bra och se till att jag får återhäm...