onsdag 27 februari 2013

Bra start på en ganska jobbig dag

Jag har börjat att äta lite mera till frukost och lite nyttigare. Jag hoppas att det kommer att göra mig lite piggare. I glaset har jag Berocca för att få i mig lite extra nyttigheter.

Annars här hemma är det snorigt och febrigt, trollungarna är inte i toppform. Jag hoppas att det kryar på sig till helgen då sambon och jag tänkte besöka en av våra favorit städer i Europa Barcelona. Så nu håller vi tummarna och äter nyttigare eko-reko frukostar!

tisdag 26 februari 2013

Dagens eko-reko lunch och mysfika

Vego-pasta med härlig svamptomatsås:
Valfri kokt pasta till 4 portioner
3 knytnävar finhackade ekologiska skogschampinjoner
1 stor charlottenlök
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
Ekologiskt smör till stekning
1 paket ekologiska krossade tomater
2 msk vitvinsvinäger
2 msk ekologisk ketchup

Gör såhär:
Hacka och fräs lök och svamp i smör. Tillsätt det krossade tomaterna, buljongtärning, vitvinsvinäger och ketchup. Låt småkoka i 15-20 minuter. Servera med nykokt pasta och lite riven ost. Smaklig eko-reko spis!

Dagens eftermiddagsfika och mellis bestod av hembakade chokladmuffins och frukt. Just nu passar vi på och njuter av ekologisk mango som fortfarande är fin. Till det dracks det kaffe för oss stora och mellanmjölk för det små trollungarna. Härligt med minisportlov och familjemys!

måndag 25 februari 2013

Fantastisk vinterdag!

Idag har vi njutit av solen. Pulkaåkning, korvgrillning och kaffe på altanen.
En perfekt måndag!

Eko-reko tips från Lindex

Lindex har varit duktiga länge på att göra ekologiska basplagg och nu i vår kommer flera fina. Basplagg är ju också det plagg man sliter på allra mest och har närmst kroppen. Här är plaggen som finns på min eko-reko önskelista!

Eko-reko tips från Åhléns

Här kommer lite tips från Åhléns. Samtliga tröjor är i ekologisk bomull och den fina parkasen är i återvunnet material. Jag blir så glad när jag ser att kedjorna satsar på eko-reko kläder så att flera människor har råd att välja miljövänligare alternativ. Att välja smart och medvetet vid konsumtion är det bästa sättet att påverka. Konsumtion för bättre miljö!

söndag 24 februari 2013

Lax i ugn med fetaosttäcke

En familjefavorit som alltid uppskattas i vår lilla familj är lax och gärna med fetaost. Det feta i laxen och salta i osten passar så bra tillsammans, perfekt lördagsmiddag med klyftpotatis och sallad.

Lax i ugn med fetaosttäcke
4 personer
Ingredienser:
600 gram lax msc-märkt
2,5 dl ekologisk crème fraîche
1 paket ekologisk fetaost
Salt peppar
Olivolja

Gör såhär:
Blanda fetaost och crème fraîche i en skål. Salta och peppra. Lägg laxen i en smord form.
Häll över fetaostcrèmen. In med laxen i ugnen i 175 grader i 25 minuter. Smaklig eko-reko spis!

onsdag 20 februari 2013

Naturskyddsföreningen vill ta hårdare tag

Vi vet att kemikalier som finns i vår närmiljö påverkar vår hälsa och våra barns hälsa. Vi vet också att det vanligaste folkhälsosjukdomarna och homonstörande kemikalier har ett samband. Trots det det går det väldigt långsamt och miljögifter transporteras globalt med vind och vatten men också via vår vardagliga konsumtion.

Vad kan vi göra då för våra barn och hur minskar vi på kemikalierna i våra hem, förskolor, skolor och på arbetsplatser? En bra början är att välja produkter och tjänster som märkts med Bra miljöval. Handla ekologiskt och framför allt till barnen och det gäller både mat, kläder, hygienartiklar och leksaker. Var extra försiktig med allt som vi har nära kroppen. Tvätta alltid nya textilier och kläder innan användning. Påverka där det går i smått som i stort och ge inte upp.

måndag 18 februari 2013

Bra mellis!

Trollungarnas favoritmellis just nu turkisk yoghurt med skivad ekologisk banan och ekologiska vindruvor. Måste erkänna att det är ett mellis jag verkligen gillar också. Ibland hittar vi inga eko-vindruvor men då tar vi russin istället. Mums och eko-reko!

Måndagslunch eko-reko och vego!

Dagens vegetariska lunch blev en sallad med bulgur, salsa och gräddfil. Gott, enkelt och eko-reko! Nytt mål är att äta tre vegetariska luncher i veckan och två middagar. Nu gäller det att hitta bra vego-recept.

Skotips!

El Naturalista är ett spanskt miljömedvetet skomärke. Sulorna är av naturgummi och alla skor är växtfärgade. Bra kombo av miljöansvar, eko-reko tänk och mode. Skorna hittar ni här!

lördag 16 februari 2013

Eko-reko vårskor till hela familjen!

Här kommer lite tips på skor. Ekologiska skor är inte alltid så lätt att hitta. Mina favoritmärken bland eko-skorna är Kavat och El Naturalista båda är ganska dyra men håller i flera år och är i riktigt bra kvalité. Här är Kavats vårnyheter både för stora och små!

Till finaste mamman!

Till charmigaste pappan!

Till stora trollungen!

Till lilla trollungen!

fredag 15 februari 2013

Fredagsmys

Själv hemma med trollungarna denna fredag. Så till middag blev det stora trollungens favoritmys dvs pizza och dipp med både grönsaker och chips. Skönt, mumsigt och självklart eko-reko! Vi brukar göra så på fredagar kombinera middag med mys när trollungarna fortfarande är pigga. Tips om man har trötta små trollungar.
Trevlig helg!

torsdag 14 februari 2013

Vårkläder

Oh vad jag längtar efter vår och nya färgglada vårkläder. På min önskelista just nu hittar ni:

Fina toppar från Ekogarderoben och skjortklänning och chinos från Astrid goes organic. Måste erkänna att jag älskar skjortklänningar och känner mig alltid fin i det. När det kommer till skor har jag fått ett favorit märke och det heter så mycket som El Naturalista men det får bli ett eget inlägg det. Hoppas ni får en fin alla hjärtans dag!

tisdag 12 februari 2013

Här har vi mumsat semlor!

Idag har vi mumsat köpesemlor från kondiset. Valde den mindre sorten och oj vad mätta vi blev. Nästa år kanske vi provar att baka egna eko-reko semlor. När lilla trollungen föddes bjöd min pappa på semlor vid deras första möte. Fina minnen.

måndag 11 februari 2013

Mera snö och måndagsfika

Kan det komma mera snö? Så tungt att dra lilla trollungen i vagnen till och från stora trollungens förskola att jag unnar mig en eko-reko måndagsfika. Det finns inget bättre än hemmagjorda chokladbollar kvar efter helgens fika. Mums och eko-reko!

söndag 10 februari 2013

En riktigt bra produktlinje!

Goda ekologiska äpplen inhandlades i helgen från ICA. Nyttigt, gott och eko-reko!

Lyxkorv som lördagsmiddag

Visst kan man äta korv som lördagsmiddag i alla fall om det är lyxkorv. Det gjorde vi igår och denna fänkålskorv är verkligen en lyxig variant av korv. Till serverade vi rostade rotfrukter morötter, palsternacka och potatis samt en fetaostcremé. Mumsigt, lyxigt och eko-reko!

fredag 8 februari 2013

Veckans IN:UT v.5-6

VECKANS IN:
Kläder:
2 st tröjor (födelsedagspresent till sambon)
1 par jeans
2 st body (minsta trollungen)
2 st strumpor (minsta trollungen)

Övrigt:
Två presentkitt till kommande födelsedagskalas för stora trollungen.


VECKANS UT:
Kläder:
7 st body
4 st bebisbyxor
3 st bebispyjamasar
3 st tjocktröjor
1 st termosockar
3 st bebissockor

Denna vecka var en bra vecka hade rensat ut lite kläder till den sötaste lilla minstingen jag vet. Så härligt när trollungarnas utväxta kläder kommer till användning.

torsdag 7 februari 2013

Bästa hemmaträningen

Har som mål att yoga 2 ggr/vecka måste erkänna att det går sådär halvbra. Så fort jag kommer igång blir jag krasslig. Men snart blir det vår och då kommer sjukdomarna att minska som jag längtar och oj vad här ska tränas då. Bästa hemmaträningen måste vara yoga bara att rulla ut mattan och sätta på dvd:n. Hoppas på en riktigt yogavår!

onsdag 6 februari 2013

Att ge bort presenter som man tror på

Ni som följer mitt eko-reko år vet att jag försöker att ge bort ekologiska produkter i största möjliga mån som presenter till nära och kära. Har försökt handla efter följande kriterier:
* Ekologiskt
* Produkter gjorda av småskaliga producenter
* Fair trade

Det är inte alltid så lätt. Till jul önskade sig stora trollungen Playmobil varken eko-reko eller småskaligt utan precis tvärtom dock CE märkta. Han fick inga Playmobil leksaker av oss men han fick det av övriga familjen och det var tur för han leker med sina gubbar varje dag. Och är så glad över att han fått de i julklapp av tomten som han säger. Lärdom till mamma ibland kan det vara bra att rucka på eko-principen.

Nu när vi skulle köpa present till sambon letade vi efter ekologiskt bland kedjorna (måste tänka på plånboken också) och hittade två fina tröjor som det fick bli. Märkta med OEKO-TEX som är en kvalitetsmärkning för trygg textil. Tröjorna hittade vi på Kappahl.

Den som letar han finner eko-reko!

Kul med vit fisk

Gårdagens middag blev fisk, panerad torsk. Det finns verkligen fördelar med att ha matkasse även om denna vecka är den sista med Ecoviva för våran del. Vi har varit väldigt nöjda men då familjen består av två stora, en liten och en pytte liten trollunge har det blivit mycket rester. Det har varit en lyx att få ekologisk mat direkt levererad hem och så skönt att inte behöva leta efter ekologiskt i mataffärerna. Nu går vi vidare och letar efter flera eko-reko företag!

Parmesanpanerad ekotorsk:
4 personer
700 gram torsk alt. valfri ekologisk vit fisk
1 dl eko mjöl
2 eko ägg
1 msk vatten
Salt
Peppar
1,5 dl eko parmesanost

Gör såhär:
Torka av fisken och lägg den i en plastpåse. Häll över mjölet och skaka. Blanda ägg, vatten, salt, peppar och parmesanost. Panera fisken i äggsmeten. Stek fisken ett par minuter på varje sida i smör på medeltemperatur. Servera med valfria tillbehör. Smaklig spis!

tisdag 5 februari 2013

Mustig köttgryta på rester

Att ta hand om matrester har blivit allt viktigare. Nu när vi sorterar matavfall blir det så mycket tydligare hur mycket mat vi egentligen slänger bort. En del helt i onödan. Efter helgens middagsbjudning fick vi grillat kött kvar, nötkött. Igår lagade jag till en snaskig köttgryta på resten. Här kommer receptet!

Hannas köttgryta:
250 gram grillad biff strimlad
2 eko morötter
1 eko palsternacka
1 eko gul lök
Olivolja
1 köttbuljong
2,5 dl rött alkoholfritt vin
500 gram eko krossade tomater
2 msk eko tomatpuré
Kryddblandning franska örter
Salt
Peppar

Gör såhär:
Hacka lök, morötter och palsternacka. Fräs grönsakerna i en kastrull i olivolja. Tillsätt vin, krossade tomater och buljongtärningen. Låt sjuda i 10 minuter. Tillsätt tomatpuré och krydda. Strimla den färdiglagade kalla biffen och lägg i den. Låt sjuda ytterligare 3 minuter. Färdigt att servera. Vi åt grytan med en fetaostcremé. Smaklig eko-reko spis!

måndag 4 februari 2013

Födelsedagsfika och smulpaj

I söndags hade vi födelsedagsfika här hemma för sambon. Vi bjöd på köpta kanelbullar från vårt lokala eko-reko bageri och hemmagjord smulpaj. Enkelt och gott och framför allt mysigt!


Äppel- och hallonsmulpaj med vaniljgrädde:
6 portioner
Ingredienser:
2 eko äpplen
1 paket frysta eko hallon
Eko socker till bären
Kanel

Smuldegen:
150 gram eko smör
1,5 dl eko vetemjöl
Eko havregryn efter tycke och smak
2 msk eko socker
1 nypa salt

Gör såhär:
Skala och skär upp äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med hallonen och strö över socker och kanel. Blanda alla torra ingredienser med smör. Glöm inte sockret. Komplettera med mjöl och havregryn till bra smulig konsistens. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 35 minuter. Servera med vispad grädde med 1 tsk vaniljsocker i. Smaklig eko-reko fika!

fredag 1 februari 2013

Solskenspromenad och centrumshopping

Vilket härligt väder vi haft idag! Jag och lilla trollungen tog en promenad i solskenet och hamnade tillslut vid det närmsta shoppingcentrumet. Där blev det en del inhandlat måste jag erkänna. Presenter till sambon som fyller år på måndag, ett par jeans till mig, lite eko-reko kläder till lilla trollungen och slutligen lite påfyllnads grejer till kalaslådan. Har ni en kalaslåda hemma? Jag tycker det är så praktiskt att handla lite smågrejer som stora trollungen kan välja mellan när han ska gå på kalas. På så sätt behöver vi inte ge oss ut och handla så ofta utan kan bara välja något från kalaslådan. Hoppas ni får en fin helg!

Dagarna i mars och förändringens vindar

Just nu känns dagarna lite tunga. Jag försöker tänka positiva tankar, fokusera på det som är bra och se till att jag får återhäm...