fredag 30 november 2012

Eko-reko kläder till lilla trollungen

Att köpa tre och betala för två är suveränt när man handlar kläder till bebisar som växer som ogräs. Denna gång hittade vi tre fina eko-reko bodysar från Lindex. Veckans shopping liten men ack så nödvändig. Vår lilla trollunge ärver det mesta från vår stora trollunge men ibland behöver det kompleteras. Vår stora kille är född på hösten och minstingen i januari så allt går inte helt med årstiderna men mycket. Vinterkläder har inte fungerat så bra men där fick vi ärva både vinterjacka och overall som en äldre kusin haft, mycket snällt och samtidigt bra för miljön.
Trevlig eko-reko helg!

tisdag 27 november 2012

Min syn på julklappar

Min syn på julklappar är ganska okomplicerad. Jag tycker att barn ska få leksaker, böcker, filmer och kläder på julafton. Några paket som de önskat sig och några som de behöver. Lite nytta och mycket nöje. Däremot tycker jag att man som förälder ska tänka sig för lite och handla julklappar av god kvalité som barnen kan ha nytta av länge och som kan ärvas. Julklappar som stimulerar till fantasilekar och låter barnen resa och växa. Använder man dessutom sin egen fantasi behöver det inte bli så dyrt.

Jag tycker heller inte att barn måste få så många julklappar utan ett par stycken räcker.
Som förälder tycker jag inte att man ska skuldsätta sig för att ge sina barn dyra presenter eller ett berg med julklappar. Tips är att titta på leksaker på nätet och i second hand-affärer. Till lite större barn kan man ge bort en upplevelse som inte behöver kosta en förmögenhet museibesök, biobesök eller klippkort på badhuset.

I år satsar jag på få men eko-reko julklappar till både stora och små som håller bra kvalité men samtidigt inte kostar en förmögenhet.

måndag 26 november 2012

Veckans in:ut v.47

VECKANS IN:
0

VECKANS UT:
0

En vecka helt utan konsumtion av allt utom mat. En bra vecka.

Veckans matkasse

Kyckling, hjort, torsk och vegetariskt alla dessa ingredienser och alla ekologiska utom en röd chilifrukt. Mycket nöjd med veckans eko-reko mat! Trevlig måndag!

söndag 25 november 2012

Söndagsfrukost!

Älskade helgfrukostar det kan inte bli bättre!
Stekta ekologiska ägg på surdegsbröd med ekologisk ruccolasallad och kaffe med mjölk.
Morgonteve och Svenska Dagbladet.
Intages i soffan efter en skogspromenad.
Detta är eko-reko lyx för mig!

fredag 23 november 2012

Julklappstips till de små del 2

Här kommer flera eko-reko favoriter! 


Pussel Uggla med ungar

Räknelåda

Brandbil


Kitt med pärlor

 
Samtliga leksaker kommer från Ekoleko.

Julklappstips till de små del 1

Eko-reko leksaker finns det? Jo visst finns det de. Jag har tittat runt lite på nätet och här kommer mina tips! Många av leksakerna är i trä och andra alternativa material till plast. 


Ficklampa tomte
Riddarborg träkossar
Happy mais pysselbitar
Magiska pennor





Samtliga leksaker kommer från Ekokul.

tisdag 20 november 2012

Lugn i själen

Idag har jag ett lugn i själen. Startade nämligen min förmiddag med yoga. Tänk vad motion kan göra för både kropp och själ. Att känna hur kroppen dras ut, stretchas och blir lite mera medgörlig samtidigt som att den blir starkare är en häftig upplevelse.

Yogan gör det lättare att vara i nuet och när jag cyklade hem var grubblerierna bortta för ett par timmar. Jag är en sådan som grubblar, stöter och blöter och funderar. Nu när jag hittat en träningsform som gör mig lugnare och som jag verkligen tycker om måste jag bara hitta en till som höjer pulsen lite. Ett steg mot ett mera medvetet liv!

måndag 19 november 2012

Måndag och sojafärs

Ikväll har vi ätit lasagne på sojafärs. Jag hade aldrig tidigare ätit just sojafärs men det var faktiskt riktigt gott. Det som är spännande med matkasse är att man blir introducerad för nya råvaror och breddar sin repertoar. Att dessutom få flera vegetariska alternativ är ju superhärligt! Vego och eko-reko en middag som inte kan bli bättre!

söndag 18 november 2012

Veckans in:ut v.46

VECKANS IN:
KLÄDER:
1 svart klänning i velour

ÖVRIGT:
0

VECKANS UT:
1 mönstrad blå kjol
2 par jeans
1 kappa
1 jacka
2 blusar
3 stickade tröjor
1 klänning
4 toppar

Samtliga kläder inlämnades på en second hand affär. Nu hoppas jag på att det finns någon annan där ute som tycker att mina kläder som jag inte kan ha längre är fina. Så tråkigt att kläder som det inte är något fel på kastas. Det som kommer tillbaka ska jag lämna in på välgörenhet.

fredag 16 november 2012

Fredagsmys à la eko-reko!

Vi har precis landat i soffan. Lilla trollungen sover och den stora har valt kortfilm gånger två till mys som i kväll består av ekologiska oliver, uppskuren gurka, uppskurna morötter, ekologisk salami från Italien och dipp. Riktigt gott och mera eko-reko än så här kan det nog inte bli!

Trevlig helg alla eko-reko vänner!

torsdag 15 november 2012

På mjölkpaketen just nu!

Måste erkänna att jag gillar Arlas eko-kampanj på mjölkpaketen just nu. Småroliga och informativa både för stora och små. Go Arla!

onsdag 14 november 2012

Restaurangbesök

Jag älskar mat och jag älskar att gå på restaurang. Det är någonting jag tyckt om sedan jag var liten. Nu när jag bestämt mig för att tänka på miljön och försöka äta ekologiskt har det blivit allt svårare.

Så grundreglerna jag satt för restaurangbesök är följande:
- försöka välja restauranger som serverar ekologisk alt. närproducerat
- välja vegetariska rätter

Igår var jag med en god vän på Vapiano. Jag åt vegetariskt både till förrätt och varmrätt. En god bruschetta med fina tomater och en pizza med rucola. Väldigt gott inte eko-reko men medveten matkonsumtion!

Nu är klänningen här!

Väldigt nöjd med den raka passformen och känslan på materialet.
100 % ekologisk bomull, snygg och eko-reko!

Måndagens middag från matkassen

Grekisk hamburgare med hemmagjorda pommes.
Väldigt god måltid som kändes lite festlig på måndagen.
Att laga mat från grunden är både roligt och nyttigare.
Härligt med eko-reko mat som kommer direkt hem till dörren!

måndag 12 november 2012

Eko-reko klänning beställd!

Efter att ha sorterat ut i min garderob och fått ihop en stor Ikea-säck med kläder att sälja och skänka bort insåg jag att jag behövde en enkel svart skön vardagsklänning. Jag gillar verkligen att ha klänning till vardags. Tittade runt bland eko-reko alternativen och fastnade för en klänning på Hildurs hemsida. Jag hoppas jag blir nöjd, meddelar när den kommer. Klänningen är självklart gjord av ekologisk bomull.

Foto från www.hildur.se

Veckans matkasse från Ecoviva

Igår kom den veckan matkasse full av goda middagar, så skönt och så eko-reko!

Veckans in:ut v.45

VECKANS IN
KLÄDER OCH SKOR:
0

ÖVRIGT:
Pirathatt, ögonlapp och krok (stora trollungen var utklädd till pirat på förskolan)

VECKANS UT:
0

onsdag 7 november 2012

Marockansk lammkorvsgryta med ris

Ingredienser 4 personer:
3 morötter
2 små lökar
1 palsternacka
Spiskummin
Torkad ingefära
Torkad chili
Kanel
Salt
Peppar
Krossade tomater
3 dl lantbuljong
1 zucchini
3 lammkorvar (svenskt kött med hög kötthalt 80%)
2 nävar med russin

Gör såhär:
Hacka och fräs rotfrukter och lök. Krydda. Häll i det krossade tomaterna och låt småkoka i minst 15 minuter. Mixa. Häll i buljong, lammkorv, finhackad zucchini och russin. Låt småkoka i ca 10-15 min. Servera med ris och en gräddfilssås. Eko-reko måltid till 80 %, smaklig spis!

Kaffe

Jag älskar kaffe. Varje dag unnar jag mig en kaffe med mjölk. Jag väljer ekologiskt och Fairtrade märkt.

Kan man då dricka kaffe med gått samvete? Mätningar som gjorts visar att livsmedel och dryck står för en fjärdedel av hushållens koldioxidutsläpp och nästan en femtedel av energianvändningen. Vi vet att kött, mejeriprodukter och frukt/grönsaker odlade i växthus har höga koldioxidutsläpp. Vi vet också idag att det är viktigt att köpa ekologiskt och varor som är miljökompenserade. När man tittar på kaffe visar det sig att i jämförelse med läsk och juice är kaffe riktigt klimatsmart, läs hela utredningen här!

Så nu dricker jag mitt eko-reko kaffe med gott samvete!

måndag 5 november 2012

Veckans in:ut v.44

VECKANS IN:
KLÄDER OCH SKOR:
1 par allväderstövlar (stora trollungen)
1 par vinterskor (stora trollungen)

VECKANS UT:
0

Tänk vad det växer fort trollungarna. Det är tur att vi vuxna inte har samma kurva med vikt och längd. Och inte behöver köpa nytt varje säsong. Skorna var tyvärr inte eko-reko ibland måste man tänka på plånboken också.

söndag 4 november 2012

Gulasch med fänkålskorv

Den fjärde middagen var denna variant på gulasch. Väldigt gott med fänkålskorv i måste jag erkänna. Vår stora trollunge älskar korv själv tycker jag att korvdjungeln just är det en djungel. Det känns som att korv är ett väldigt misshandlat livsmedel. Den rådande korvtrenden har dock gjort att varenda mataffär har varianter på "lyxkorv" som innehåller lite mera kött och inte lika många e-nummer.

Gulasch med fänkålskorv kan jag varmt rekommendera och trots det enkla ingredienserna lyckades vi få helgkänsla över måltiden. Gott och eko-reko!

lördag 3 november 2012

Fredagsfika med trollungarna!

Igår efter att ha hämtat upp den stora trollungen från förskolan gick vi till vårt lokala lilla bageri Fru Marias Bak. Minstingen fick en liten smörgås, stora trollungen åt kanelbulle och drack mjölk och för egen del blev det en cappuccino och en hallongrotta. Mums och eko-reko!

fredag 2 november 2012

Tredje middagen pasta-pesto med stekta skogschampinjoner

Veckans vegetariska middag från Ecoviva var pasta med pesto en riktig favorit i detta hushåll. Inte så fantasifullt men gott! Det som tillades vår vanliga pasta-pesto var skogschampinjoner stekta i vitlök och det höjde middagen en nivå, mums!

torsdag 1 november 2012

Järpar med rödvinssås och ugnsrostade rotsaker

Tisdagens middag var precis lika god som den ser ut.
Såhär i starten med matkasse måste jag säga att jag är mycket nöjd.
Har velat gå där i affären, luktat, klämt och suckat över dålig fantasi.
Börjar bli omvänd och tycker att det här är superskönt!

Dagarna i mars och förändringens vindar

Just nu känns dagarna lite tunga. Jag försöker tänka positiva tankar, fokusera på det som är bra och se till att jag får återhäm...