fredag 31 augusti 2012

Slutsatser än så länge

Mina slutsatser än så länge är att ett eko-reko liv måste planeras. Spontana inköp är så mycket svårare och inte lika glädjefyllda. Konsumtion har fått en ny innebörd. Och visst blir det dyrt att vara eko-spontan eller ute i sista stund. Men att det är dyrare är inte bara negativt det gör att det blir mindre slit och släng och att allt mindre saker slängs i sopporna här hemma.

Lite tips till förändring:
Fundera på vilka inköp som måste göras.
Planera noga.
Var nöjd med förändringarna som familjen utfört.
Börja förändra och byta ut till ekologiska varor där det är lätt som mejeriprodukter, kaffe, te och ägg.
Ta ett steg i taget.
Handla på nätet så mycket enklare.

Lycka till!

tisdag 28 augusti 2012

Vegomiddag med grekisk touch

Kvällens middag blev grönsaksbiffar (halvfabrikat) med grekisk sallad och örtyoghurt. Enkelt och gott. Nästa steg är att göra egna grönsaksbiffar. Ett litet middagssteg i rätt riktning.

fredag 24 augusti 2012

Veckans in : ut

VECKANS IN:
KLÄDER:
1 par byxor till stora trollungen (100% eko bomull)
1 sparkdräkt till lilla trollungen (100% eko bomull)
1 svart kjol (100% eko bomull)
2 tröjor (100% eko bomull)
1 stickad tröja (100% eko bomull)

ÖVRIGA SAKER:
1 utebord till altanen (rea på MIO)

VECKANS UT:
KLÄDER:
0

ÖVRIGA SAKER:
0


Denna vecka blev det en hel del konsumerat men hela familjen behöver uppdatera sina garderober inför hösten. Nöjd med att ha handla samtliga kläder i ekologisk bomull en bra förbättring mot hur det var tidigare. Väldigt nyfiken på kläder från Blingo. Ska prova deras wepshop nästa gång vi behöver nya kläder. Noggrann och genomtänk konsumtion och visst börjar jag bli bättre.
Närmar mig tant grön och det känns så skönt!

torsdag 23 augusti 2012

Vegomiddag helt i eko-reko smak!

Hemmagjord hummus, köpt falafel, morötter och lök frästa i olja och balsamvinäger och tomater. Bra vardagsmat och mycket gott!

tisdag 21 augusti 2012

Diskmedel

Idag har jag handlat diskmedel, både hand- och maskindiskmedel. Jag stod länge vid hyllan med alla det olika valen framför näsan innan jag bestämde mig. Mina kriterier var att det skulle ha två märkningar både Svanen och Astma och allergiförbundes. Minsta möjliga miljöpåverkan och en hållbar konsumtion. Heja eko-reko!

måndag 20 augusti 2012

Pasta-pesto

I våran familj älskar vi pasta. Jag tror vi skulle kunna äta pasta varje dag till lunch alternativt till middag. Tur för mig att det finns gott om ekologiska pastasorter. En absolut favorit är pasta-pesto.

Recept enkel pasta-pesto:
Valfri pasta för 4 personer
1 gul lök
1 paprika
Olivolja
3 msk färdig pesto (eko)
1 dl crème fraîche
Riven parmesan

Gör så här:
Sätt på pastan enligt paketet.
Skala och hacka lök.
Skölj och skär paprika.
Fräs lök och paprika i olivolja.
Ta i den färdiga peston och låt fräsa i pannan.
Tillsätt crème fraîche.
Ta i ett par matskedar pasta vattnen och den kokta pastan.
Servera med riven parmesan.
Smaklig spis och vego eko-reko!

måndag 13 augusti 2012

Kvällens vegetariska middag!

I kväll åt vi vegetarisk och det var första gången jag lagade till en frittata. Mycket gott blev det. Jag hade i fetaost och pesto. Härligheten serverades med en sallad med rödbetor som jag tycker är så gott. Bra med en ny vegetarisk rätt man kan sätta upp på repertoaren.
Det behövs efter sommarens alla grillningar av kött. Nu nya tag mot eko-reko!

fredag 10 augusti 2012

Minisemester på Öland

Vi är på Öland. Vädret kunde varit bättre men vad gör det när man är på sin barndoms sommarö. Vi har åkt från norr till söder, tittat på en fyr, besökt vänner, ätit gott och varit på piratutställning. Riktigt mycket familjemys.

söndag 5 augusti 2012

Boktips!

Här kommer ett bra boktips. Det är inte vilken kokbok som helst utan en bok full av kunskap om hur mat ska smaka när den är som bäst i säsong och hur vi kan handla efter säsong för att få ut maximalt av råvarornas smaker. Kunskap som vi tappat nu när vi kan handla tomater och jordgubbar året runt. Härlig inspirerande läsning helt i eko-reko anda!

torsdag 2 augusti 2012

Bästa eko-reko kakorna är hembakade

Jag älskar att fika, mumsa bullar och kakor i stora lass. Nu när jag handlar eko-reko har kakutbudet i vanliga mataffären blivit slimmad så jag passade på att baka lite själv i förra veckan.

Små mumsiga chokladhjärtan. Och då ska ni veta att jag är inte särskilt bra på att baka. Eko-reko och goda ibland så lyckas man!

Påsklov 2024

Jag har förstått att för många är påsken den härligaste av högtider. Utan stress och krav. Och jag är benägen att hålla med. Vi ...